Hoofdcontent

Bijeenkomst De Veilige Kleedkamer

8 april 2024
Foto: Leo den Harder

Artikel van de Meppeler Courant:

Veel belangstelling was er maandagavond in de kantine van MVV Alcides voor de avond over inclusiviteit in de sport. Vertegenwoordigers van acht sportverenigingen, Stichting Noorderboog, de gemeente Meppel en Adviesraad Sociaal Domein bezochten de themabijeenkomst De veilige kleedkamer.

De bezoekers gingen met elkaar in gesprek over de ambitie om te zorgen dat iedereen zich welkom voelt bij een sportvereniging. Om naar buiten uit te dragen dat een club een zo veilig mogelijk sportklimaat creëert, kunnen zij via een stappenplein het vignet De veilige kleedkamer verdienen.

De avond werd georganiseerd door Meppel Actief, SportDrenthe en Stichting Regenboog Meppel.

 

Misverstand

Marrijtje Molenhuis van SportDrenthe was tevreden over de avond. „Het was mooi om te horen waar iedereen al mee bezig is en waar verenigingen tegenaan lopen. Mensen stelden zich open en kwetsbaar op en zijn bereid hulp van elkaar te accepteren. Iedere vereniging loopt weer tegen andere dingen aan”, aldus Molenhuis. „Een misverstand is misschien dat het project alleen de LHBTIQ+ gemeenschap betreft. Het gaat erom dat iedereen zich veilig voelt in de sport, ook bijvoorbeeld mensen met een ander geloof of andere huidskleur.”

Molenhuis benadrukt het belang van een gedragscode. „Je kunt nooit 100 procent veiligheid beloven, maar de intentie wel vanuit een bestuur uitdragen. De kaders kunnen zorgen voor een vangnet. Dan kun je zeggen: als je bij onze vereniging wilt, zul je je aan deze regels moeten houden.”

 

Zeven stappen
Verenigingen die een vignet willen verdienen waardoor hun veilige omgeving zichtbaar is, moeten zeven stappen doorlopen. Zo krijgt onder meer iedere trainer/begeleider een workshop ‘Welkom in de sport’ en wordt op de club jaarlijks een themabijeenkomst georganiseerd over sociaal veilig sportklimaat.

Daarnaast kunnen clubs zelf aangeven waar ze nog meer behoefte aan hebben. SportDrenthe en Meppel Actief stippelen daarvoor samen met de vereniging een plan uit. „Bij een zwemvereniging spelen andere dingen dan bij een korfbalvereniging”, aldus Molenhuis.

Aan het eind van de avond gaven meerdere verenigingen aan aan de slag te willen gaan met het project De veilige kleedkamer.

 

G-voetbal een enorm succes
Voorzitter André Bijker van MVV Alcides vond het een leerzame avond. „Je wordt getriggerd om naar je eigen organisatie te kijken”, aldus Bijker. „Iedereen moet zichzelf kunnen zijn en daar hoort sport ook bij. Wij hebben het G-voetbal geïntroduceerd en dat is een enorm succes. Ze hebben een eigen plek binnen onze club gekregen. Maar we zijn nog nooit geconfronteerd met een transgender. Ik weet niet hoe dat bij ons zou gaan.”

Bijker zegt dat hij binnen het bestuur actief bezig gaat met een gedragscode en het vignet De veilige kleedkamer. „SportDrenthe en Meppel Actief kunnen ons handvatten geven. Hoe het in de praktijk gaat, is afwachten, maar zo hebben we een netwerk waarop we terug kunnen vallen.”

 

Stof tot nadenken
De avond had Luc Hulzebosch, Hoofd Jeugd Opleiding bij korfbalclub DOS’46/VDK Groep in Nijeveen, „veel stof tot nadenken” gegeven. „Het was prikkelend. Je gaat nadenken hoe dingen wel of niet binnen je eigen vereniging geregeld zijn. Ik denk dat we bij DOS al heel veel dingen onbewust goed doen. Bij ons hangt de regenboogvlag, we hebben een gedragscode, we hebben een vertrouwenspersoon en er is aandacht voor het thema. Je moet realistisch zijn. Je kunt de wereld niet in één dag veranderen. Wat vaststaat is dat iedereen bij DOS welkom is en dat dragen we uit.”

 

Telefoons in de kleedkamer verboden
Bestuurslid Maarten Husselman van Meppeler Zwem- en Poloclub De Reest vond dat er een goede discussie werd gevoerd waar hij zeker iets van had opgestoken. Hij noemde onder meer het feit dat voetbalclub FC Meppel telefoons in de kleedkamer verbiedt om het gevoel van veiligheid te verhogen.

„Dat vind ik een hele interessante insteek. Een stukje bewustwording”, aldus Husselman. „Wij lopen niet voorop in zichtbaarheid, maar dat betekent niet dat we niet níet bezig zijn met inclusiviteit. De Zwerfkei (zwemsport voor mensen met een lichamelijke beperking, J.S.) is onderdeel van De Reest. We hebben een gedragscode en twee onafhankelijke vertrouwenspersonen.”

„Het is zeker de moeite waard om het onderwerp binnen het bestuur op de agenda te zetten. Wat doen we wel en wat doen we niet? Kinderen moeten veilig kunnen sporten. Los van deze avond staan we daar volledig achter.”

 Themabijeenkomst De veilige kleedkamer. Foto: Leo de Harder